Вобласць:       Раён:

Традыцыйная тэхналогія ткацтва падвойных дываноў (в. Падбела, Навіцкавіцкі с/с, Камянецкі р-н, Брэсцкая вобл.)

вв. Падбела, Лахавічы, Пашукі, Навіцкавіцкі с/с, Камянецкі р-н, Брэсцкая вобл.вв. Бабічы, Задвараны, Ліпна, Палінаўка, Войcкі с/с, Камянецкі р-н, Брэсцкая вобл.вв. Баранкі, Радасць, Відамлянскі с/с, Камянецкі р-н, Брэсцкая вобл.вв. Беразнякі, Шчэрбава, Пелішчанскі с/с, Камянецкі р-н, Брэсцкая вобл.в. Бялёва, Дзмітровіцкі с/с, Камянецкі р-н, Брэсцкая вобл.вв. Вугляны, Чабахі, Чамяры, Рэчыцкі с/с, Камянецкі р-н, Брэсцкая вобл.Падбельскі сельскі дом культуры, в. Падбела, Навіцкавіцкі с/с, Камянецкі р-н, Брэсцкая вобл.

Арэол распаўсюджвання:

Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Падбела, Навіцкавіцкі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Лахавічы, Навіцкавіцкі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Пашукі, Навіцкавіцкі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Бабічы, Войcкі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Задвараны, Войcкі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Ліпна, Войcкі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Палінаўка, Войcкі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Баранкі, Відамлянскі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Радасць, Відамлянскі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Беразнякі, Пелішчанскі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Шчэрбава, Пелішчанскі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Бялёва, Дзмітровіцкі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Вугляны, Рэчыцкі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Чабахі, Рэчыцкі с/с;   Брэсцкая вобласць » Камянецкі раён » в. Чамяры, Рэчыцкі с/с;

Кароткае апісанне элемента:

Мастацкія якасці і назва “падвойныя” або “двухасноўныя” вынікаюць з асаблівасцей тэхнікі выканання. Дыван быццам складаецца з двух асобных тканін, якія спалучаюцца адна з адной па краях і ў месцах узору. Тэхналагічныя асаблівасці падвойнага ткацтва вядомы дзякуючы захаваным вырабам, сыравіне і ткацкаму абсталяванню. Гэта своеасаблівая тэхніка выконваецца на гарызантальным станку, запраўленым у чатыры ніты (два для двухколернай асновы і два для такіх жа кантрастных па колеру ўткоў). Іх ткуць уручную звычайным палатняным перапляценнем ваўняных нітак, для асновы можа выкарыстоўвацца ільняная нітка. Пры дапамозе драўлянага прутка ў месцах узору выцягваюць наверх ніткі асновы ніжняга слою, але другога кантраснага колеру. Такім чынам, пэўны каляровы ўзор верхняй асновы дывана становіцца негатыўным адбіткам на кантрасным яму фоне ніжняй асновы дывана. Ручное выбіранне ўзору дазваляе аўтару кампанаваць узор на кроснах па ўласнаму жаданню. Двухасноўныя дываны выраблялі ткачы рознага кшталту – вясковыя майстры ў хатніх умовах, рамеснікі ў прыватных майстэрнях і арганізаванай вытворчасці. У хатніх умовах і прыватных майстэрнях пераважала ручное ткацтва, у вытворчасці падвойныя дываны маглі выконвацца на жакардавых станках. Тэхніка двухасноўнага ткацтва мела развіццё ў розныя часы ў розных народах свету, распаўсюджанне яна атрымала і сярод майстроў і Беларусі. Найбольш канцэнтравана выраб падвойных дываноў зафіксаваны ў межах Аўгустоў – Гродна – Беласток, але варта разглядаць тэрыторыю больш шырока – да Сувалак і Сейны каля Літоўскай мяжы, да Вянгрува і Вышкова пад Варшавай, да Бела-Падляскі і Брэста

Традыцыйныя рамёствы » Ткацтва

2010_Традыцыя ткацтва падвойных дываноў в.Падбела Камянецкага раёна_РМС №3.mp4